Érzelmi-szociális készségek- miért fontos a fejlesztésük?

A magas intelligencia önmagában nem garancia a sikeres előmenetelre, a kognitív készségeket mégis sokszor egyoldalúan fejlesztik.  A kognitív képességek és az érzelmi –társas készségek kidolgozottsága egyaránt fontos ahhoz, hogy egy gyerek jól meg tudja állni a helyét. Intellektuális képességeink a legjobban magas érzelmi intelligencia támogatásával tudnak kiteljesedni.

 

Az érzelmi és szociális fejlődés 5 alapvető kompetencia területét írták le a kutatók:

(ezek röviden a SEL készségek):

 

Önismeret és én-tudatosság: saját érzelmek, gondolatok pontos felismerése, ezek hatása a saját viselkedésre; pontosan ismeri erősségeit és korlátait is.

Önirányítottság /önmenedzselés: érzelmeink, gondolataink és viselkedésünk szabályozásának képessége. Az impulzusok, a stressz kezelése vagyis a helyzetnek megfelelő magatartás és érzelemkifejezés választása. Hogy képes legyen saját magát motiválni a kitűzött személyes és tanulmányi céljai érdekében.

Társas tudatosság: az a képesség, hogy megértsük mások nézőpontját, és empátiát érezzünk mások iránt, és azt ki is tudjuk fejezni. Különböző hátterű és kultúrájú embertársaink megértése, elfogadása.

Kapcsolati készségek: egészséges és jutalmazó kapcsolatok kialakítása, aminek fontos eleme az együttműködés, az aktív hallgatás képessége, az őszinte, nyílt kommunikáció. Ide tartozik a konstruktív konfliktuskezelés, valamint a segítségkérés képessége és a másoknak való segítség nyújtása is.

Felelős döntéshozatal: átgondolt döntéseket hozzon saját viselkedésével és másokkal való kapcsolataiban. Együttműködő és tiszteletteljes viselkedést tanúsítson. Cselekvéseit és azok következményeit reálisan tudja értékelni az iskolában, a családjában és a tágabb környezetében egyaránt.

Ezek a készségek taníthatók és egy életen át fejleszthetők.

(lsd pl. Elias és Zins, 2006, Elbertson, Brackett, Weissberg, 2009; Einar, Malouff,Schuttel, és Thorsteinsson, 2013; ill. Casel Chicago)

 

Szocio-emocionális készségek fejlesztése mesékkel

Az iskolákban kimondatlanul is fejlesztik a SEL készségeket együttműködést ösztönző módszerekkel, csoportmunkákkal, önreflexió gyakoroltatásával, a kritikai gondolkodás bátorításával, vagy például a projekt-centrikus megközelítés keretében, ha ezekre adódik lehetőség.

Mi a SEL készségeket összetett pedagógiai és pszichológiai módszerek segítségével fókuszáltan fejlesztjük; a mesékkel való, képzeletet megmozgató, élményszerű munka sokoldalúan használható erre a célra.

Boldizsár Ildikótól azt tanultam, hogy “minden élethelyzetnek megvan a mesebeli párja.”

A SEL készségek fókuszált fejlesztéséhez mi is megtaláljuk a legjobb meséket, amik analógiás módon, képzeleti képek révén az egész személyiséget fejlesztik.

Alkotó-fejlesztő meseterápiás csoportjaink az óvodás, a kisiskolás és a kiskamasz gyerekeket célozzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You cannot copy content of this page